Ciekawostki

24listopad

Sposób na małego Niejadka

Często wprowadzanie nowych, zdrowych  produktów do diety dzieci spędza rodzicom sen z powiek. Na szczęście dzięki drobnym trikom i zasadom, które na stałe wprowadzimy do naszego sposobu żywienia będziemy w stanie przekonać nasze Pociechy do zdrowego odżywiania. Trzeba jednak pamiętać, że diety dzieci nie da zmienić się z dnia na dzień. Nie możemy poddawać się od razu po jednej nieudanej próbie zachęcenia dziecka do spożycia np. świeżego, domowego soku z marchwi. Pierwszą i najważniejszą zasadą jest pamiętanie o tym, że przykład zawsze idzie z góry. Pamiętajmy, że dzieci to znakomici obserwatorzy.

Posted in Ciekawostki

29październik

Leki z kuchennej apteki

Jesień – czas powrotu do szkoły, grzybobrania, spadających liści mieniących się ogromem barw… Niestety dla wielu z nas jesień to przede sezon przeziębień i grypy. Często, gdy tylko poczujemy pierwsze symptomy zbliżającego się  przeziębienia bez zastanowienia biegniemy do apteki po różnego rodzaju medykamenty, zapominając o strych, dobrych domowych sposobach walki z chorobami. Łatwy dostęp i szeroki wybór specyfików „na przeziębienie i grypę” sprawia, że coraz rzadziej sięgamy po sprawdzone i przede wszystkim naturalne produkty pomocne w walce z bakteriami i wirusami.

Posted in Ciekawostki

16wrzesień

Sposób na drugie śniadanie

Wtorkowy ranek godz. 6:15 – pobudka, poranna toaleta, szybkie śniadanie, jeszcze szybsze ubieranie się i biegiem do pracy lub szkoły. A gdzie II śniadanie? Niestety często omijamy ten posiłek w naszym jadłospisie lub zastępujemy go przypadkowo wybieranymi przekąskami zakupionymi w budce na przystanku autobusowym lub w szkolnym sklepiku. Większość z nas traktuje II śniadanie jako mało istotną przekąskę w ciągu dnia, którą z powodzeniem można zastąpić bananem zagryzanym batonikiem czekoladowym. Nic bardziej mylnego!

Posted in Ciekawostki

27czerwiec

Dieta w walce z cellulitem

Lato w pełni. Wszyscy chętnie korzystamy z uroków wakacyjnych miesięcy. Jednak często letnie dni, podczas których można by swobodnie paradować w kusym bikini i cieszyć się słońcem, spędzają nam, kobietom sen z powiek. Przyczyną tego koszmaru jest nasz odwieczny wróg – cellulit. Walka z „pomarańczową skórką” nie jest prosta i wymaga wielkiej determinacji oraz cierpliwości. Jednak dzięki połączniu odpowiedniej diety, aktywności fizycznej i zabiegów kosmetycznych możemy zdecydowanie zredukować, a często nawet praktycznie wyeliminować cellulit z naszego życiorysu.

Posted in Ciekawostki

27maj

Zdrowe grillowanie – czy to możliwe?

Maj powoli dobiega końca, ale nie oznacza to końca sezonu grillowego. Wprost przeciwnie dla wielu z nas okres wielkiego grillowania dopiero się rozpoczyna – w końcu przed nami kolejny długi weekend. Niestety często zapominamy jak wiele możliwości do przyrządzania smacznych i zdrowych potraw daje nam grill. Zazwyczaj koncentrujemy się jedynie na przyrządzaniu tłustych, ciężkostrawnych  potraw z kiełbas, karkówki i  boczku. Często tego typu potrawom towarzyszom jedynie kaloryczne sosy na bazie majonezu oraz piwo i słodzone napoje gazowane. Właśnie dlatego często rezygnujemy z przyjemności grillowania ponieważ obawiamy się kalorycznych i niezdrowych potraw.

 

Posted in Ciekawostki

22kwiecień

Jak skutecznie zrzucić kilogramy po zimie?!

W końcu nadeszła wyczekiwana z utęsknieniem wiosna, a wraz z nią ciepłe i słoneczne dni zachęcające do aktywności. Jednak wielu z nas mimo to, nadal nie potrafi cieszyć się tą sprzyjającą pogodą. Wszystko za sprawą zaokrąglonej sylwetki, która w ciągu zimy zyskała kilka dodatkowych, zbędnych kilogramów „tu i ówdzie”. Kilogramy te ciążą nam tym bardziej, że coraz rzadziej możemy ukrywać je pod ciepłymi warstwami ubrań. Dlatego nie odkładajmy walki z nadwagą  - wiosna to pora idealna do zmiany nawyków żywieniowych i rozpoczęcia dbania o siebie i swoją figurę.

Posted in Ciekawostki

26marzec

Nowalijki - samo zdrowie?!

Nadchodzi upragniona wiosna, a wraz z nią kuszące kolorami i zapachem młode warzywa, czyli dobrze znane nam nowalijki. Podczas zimy ciężko o zdobycie świeżych, odżywczych warzyw, a jeśli już nawet uda się nam kupić pozornie „dobrego” ogórka, czy pomidora to często ich smak pozostawia wiele do życzenia. Właśnie dlatego wielu z nas z takim utęsknieniem wyczekuje momentu pierwszego w roku zakupu nowalijek. Niestety młode warzywa są bardzo wrażliwe i znacznie intensywniej chłoną szkodliwe substancje jak metale ciężkie oraz związki azotowe, dlatego należy rozważnie spożywać tego typu produkty.

Posted in Ciekawostki

14luty

Afrodyzjaki w kuchni

Większości z nas afrodyzjaki kojarzą się jedynie z wykwintnymi ostrygami spożywanymi przez jednego z największych uwodzicieli w historii – Casanovę. Istnieje jednak wiele innych, mniej lub bardziej popularnych produktów, charakteryzujących się działaniem afrodyzyjnym. W naszych kuchniach aż roi się od naturalnych afrodyzjaków – wystarczy tylko dokładnie się rozejrzeć, a nasze życie uczuciowe nabierze dodatkowej pikanterii.
Historia afrodyzjaków sięga czasów starożytnych. Ich nazwa pochodzi od imienia greckiej bogini miłości Afrodyty. Greckie słowo „Aphrodisia” oznacza dosłownie przyjemność seksualną.

Posted in Ciekawostki

23styczeń

Noworoczne postanowienia i co dalej?

Nadszedł Nowy Rok, a wraz z nim czas postanowień. Któż z nas nie zaczynał tego okresu słowami: „W tym roku na pewno schudnę”, „Od stycznia będę regularnie ćwiczyć”, „Dziś wypalam ostatniego papierosa”?! Niestety większość z tych postanowień to tylko sztampowe, rzucane na wiatr słowa, nie wnoszące nic do naszego życia. Świadomie przesuwamy datę wprowadzania w życie postanowień i jak mantrę powtarzamy słowa „zacznę od jutra”.  Pierwszego stycznia odpoczywamy po Sylwestrze, potem przychodzi weekend więc też, według niektórych, nienajlepszy czas na rewolucję w dotychczasowym stylu życia. Po weekendzie przychodzi kolejny tydzień, a wraz z nim ogrom obowiązków w pracy, domu, szkole...

Posted in Ciekawostki

17grudzień

Odchudzamy świąteczne menu

Już niedługo nasze domy wypełnią się zapachem cynamonu, mandarynek, pieczonego karpia
i kapusty z grzybami. To najlepszy znak, że Boże Narodzenia już tuż tuż. Pogrążeni w kulinarnych przygotowaniach często zapominamy, że nasza rodzina to nie czterdziestoosobowa kompania wojskowa. Może właśnie dlatego warto na chwilkę odpocząć od ferworu przygotowywania kolejnego sernika, czy trzeciego rodzaju pierogów i dokładnie przemyśleć ilość serwowanych świątecznych potraw? Bo przecież ilu z nas zdarzyło się konsumować potrawy podczas świąt, jedynie dlatego „żeby się nie zmarnowało”.

Posted in Ciekawostki

20listopad

Dieta na dobry nastrój

Jesienna aura niestety nie sprzyja dobremu nastrojowi. Coraz krótsze dni, brak słońca, wiatr, deszcz… Wszystkie te czynniki sprawiają, że czujemy się ospali, rozdrażnieni, apatyczni, a przede wszystkim przygnębieni. Istnieje jednak prosty sposób na jesienną chandrę - odpowiednia dieta. Niektóre produkty spożywcze zawierają substancje działające niczym naturalne antydepresanty, inne - substancje pobudzające syntezę tzw. „hormonów szczęścia”. Do najważniejszych substancji, które mogą poprawić nasze samopoczucie należą: węglowodany złożone, tryptofan, witaminy z grupy B, magnez oraz  kwasy tłuszczowe omega-3

Posted in Ciekawostki

18październik

Dynia nie tylko na Halloween

Dynia to dla wielu osób nieodłączny kulinarny symbol jesieni. Dla niektórych jest „pomarańczowym złotem”, dla innych słodko – kwaśnym wspomnieniem pałaszowanej w dzieciństwie marynowanej przekąski. Niestety to warzywo (według niektórych klasyfikacji owoc), coraz częściej kojarzone jest jedynie z dekoracją na Halloween. Zapomniana dynia rzadko gości na naszych stołach, tymczasem jest znakomitym źródłem wielu witamin, składników mineralnych oraz innych prozdrowotnych substancji. Wysoką wartością odżywczą charakteryzuje się nie tylko miąższ dyni, ale również pestki i olej z nich tłoczony.

Posted in Ciekawostki

10wrzesień

Dieta wzmacniająca odporność

Nadchodzi  jesień, a wraz z nią aura sprzyjająca spadkowi odporności. Nasz organizm wystawiony na niekorzystne warunki atmosferyczne oraz towarzyszące jesieni obniżenie nastroju, staje się bardziej wrażliwy na różnego typu infekcje. Dzięki prawidłowo skomponowanej diecie bogatej w produkty zawierające składniki podnoszące odporność organizmu, możemy skutecznie walczyć z otaczającymi nas infekcjami. Do takich składników należą przede wszystkim witaminy C, A i E, minerały jak cynk, selen, żelazo oraz liczne bioaktywne substancje jak na przykład likopen (zawarty w pomidorach, arbuzach), czy kwercetyna (cebula, jabłka).

Posted in Ciekawostki

30maj

Cudze chwalicie, swego nie znacie…

Obecnie rynek spożywczy ma do zaoferowania praktycznie nieograniczoną gamę owoców z całego świata. Często tak naprawdę nie wiemy czym jest salak, karambola lub rambutan, pomimo to skuszeni egzotyką kupujemy dany owoc nie mając pojęcia „jak go ugryźć”. I tak coraz częściej zapominamy o tym co najlepsze, najbardziej wartościowe, a przy tym tak łatwo dostępne. Mowa o krajowych owocach, z których wartościowości nieraz nie zdajemy sobie nawet sprawy.

Posted in Ciekawostki

03maj

Analiza składu ciała

Bioimpedancja elektryczna, impedancja bioelektryczna lub po prostu BIA to nieinwazyjna metoda pozwalająca określić skład masy ciała. Metoda ta wykorzystuje zjawisko impedancji, czyli oporu elektrycznego. Poszczególne tkanki organizmu (tkanka mięśniowa, tłuszczowa) charakteryzują się różnym oporem na prąd elektryczny. Wpływ na to ma przede wszystkim zawartość wody w danej tkance. I tak na przykład tkanka mięśniowa, która zawiera znaczne ilości wody jest dobrym przewodnikiem, natomiast tkanka tłuszczowa wykazuje znacznie większy opór dla prądu elektrycznego.

Posted in Ciekawostki